Bedrijfsovername begeleiding

Bedrijf waarderen

Waarom zou je jouw bedrijf laten waarderen? Wil je jouw bedrijf gaan verkopen? Of een joint venture aangaan? Of jouw bedrijf inbrengen in een ander bedrijf? Een bedrijfswaardering geeft inzicht in de huidige waarde gebaseerd op de toekomst van jouw bedrijf. Het geeft inzicht in omzetontwikkeling, kostenontwikkeling en bijbehorende risico’s. Ook is het mogelijk om verschillende alternatieve scenario’s tastbaar te maken. Een bedrijfswaardering maakt het mogelijk om het effect van een bedrijfsstrategie in geld uit te drukken.

De waarde van een bedrijf wordt in hoofdlijn gevormd door drie componenten. Deze componenten zijn de volgende: vrije geldstroom uit een bedrijf, bedrijfsrisico’s en financieringsstructuren. Een bedrijfswaardering is gebaseerd op prognoses. Jouw HKB adviseur helpt je bij het verkrijgen van inzicht in deze prognoses en stelt een waardematrix op. Gebaseerd op jouw informatie komen we tot een beeld van de meest aannemelijke toekomst. Dat beeld leidt tot een indicatieve waardebepaling.

De prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt.

Bedrijf overdragen

De meeste ondernemers starten nog steeds te laat met voorbereiding van het overdragen van hun bedrijf. Daardoor worden aanzienlijke kansen gemist. Het succesvol en verdienstelijk verkopen van een bedrijf is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste daarvan zijn: verkoopbaarheid, timing en financieringsklimaat. Als een van die drie factoren niet goed is, dan is de kans van slagen van een verkoop aanzienlijk lager. Door een goede voorbereiding kun je in elk geval twee van de drie factoren beïnvloeden.

HKB hanteert bij overnameprocessen een overzichtelijk vijf-stappenmodel. Afhankelijk van de situaties beslissen we samen met onze opdrachtgevers welke stappen van toepassing zijn.

  • Zoekfase
  • Biedingsfase
  • Onderhandelingsfase
  • Controle & contractfase
  • Integratiefase
Lees hier onze blog over het succesvol verkopen van een bedrijf.
  •  
Daarnaast is HKB lid van de DCFA. De DCFA is de onafhankelijke vereniging van ervaren fusie- en overnameprofessionals.

Bedrijf kopen

De meeste ondernemers starten nog steeds te laat met voorbereiding van het overdragen van hun bedrijf. Daardoor worden aanzienlijke kansen gemist.

Een BOBB-adviseur is gespecialiseerd in het analyseren van jouw bedrijf vanuit de bril van een mogelijke koper. Door al vroegtijdig een overnameadviseur in te schakelen, word je je al vroeg in het proces bewust van de zaken die je nog aan moet pakken. Een goede adviseur is in staat om met een dga ook een plan op te zetten om het bedrijf verkoopklaar te maken. Daarnaast leert de adviseur het bedrijf van binnenuit kennen en dat levert tijdens onderhandelingen met kopers vaak een essentiële voorsprong op. De adviseur kan dan betere argumenten geven en onderhandelingen weerleggen met echte bedrijfskennis.

 

Wil je meer informatie?