100.000 Bedrijfsadviseurs, op dat hele kleine stukje aarde

Op dit moment bedraagt Nederland volgens het CBS 105.290  adviesbureau’s. Dat zijn er nogal wat. En elke dag komen er meer bij.  Hebben we in Nederland wel vraag naar zoveel adviesbureau’s?

Het antwoord is gemakkelijk: Nee. In totaal zijn er in 2017 6.690 organisatie- en adviesbureaus gestart. Dit is verreweg de populairste activiteit om een onderneming te starten blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar vorig jaar zijn er ook  3.077 organisatie- en adviesbureaus gestopt! Niet verwonderlijk, dat dit ook het grootste aantal mislukkingen is verkregen bij de Kamer van Koophandel. En dat in deze economische goede tijden!

In je eentje starten? 50/50 dat je het meer dan 5 jaar volhoudt!

Onderstaande tabel geeft weer hoeveel kans van slagen de adviesbureau’s hebben. Opvallend is te zien dat 10% al in het eerste jaar weer moet stoppen. Nog opvallender, 38% van de adviesbureau’s haakt al af voor ze haar eerste lustrum konden vieren.

Overlevingsratio in 2017
1ste jaar 2de jaar 3de jaar 4de  jaar 5de jaar
90% 81% 74% 67% 62%

En dan gaat het hier enkel om hoeveel adviseurs zich hebben uitgeschreven. Er zijn ook veel adviseurs die uiteindelijk toch weer kiezen voor een betaalde (interim-)functie. Waarom zijn deze cijfers in de branche zo extreem ? Uit onderzoek is gebleken dat in het eerste jaar de onderneming connecties heeft en nog een ‘gunfactor’ uit zijn netwerk. Hoe langer de onderneming actief is, hoe sneller de gunsten uitgeteld raken. Dan komt het erop neer of de adviseur succesvol genoeg is in acquisitie en in het geven van advies. Vaak blijkt dit niet succesvol genoeg.

Uit bovenstaande cijfers is te concluderen dat het starten van een adviesbureau een aantal risico’s met zich mee brengt. Wij van HKB denken dat het anders kan. Wij faciliteren bedrijfsadviseurs om datgene te doen waarvoor ze kiezen voor dit vak: Bedrijven adviseren. En met ons brede pakket aan diensten kun je meteen goed voorbereid op pad!

Wat kan je van ons verwachten:

  • Breed scala aan uitgewerkte adviesproducten
  • Kennis en expertise op veel gebieden
  • Structurele sparringssessies en kennisdelen met collega adviseurs
  • Altijd ondersteuning die voor jou klaarstaat
  • Toegang tot het netwerk van HKB
  • Ondersteuning bij de klantenacquisitie.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met bedrijfsadviseur Rick van Hout via onderstaande formulier.