Word een goede leider!

Het eerste HKB Ondernemerscafé zit erop! En met succes!

HKB organiseerde in december een nieuw concept: het HKB Ondernemerscafé met onderwerpen voor, en door ondernemers! De eerste editie stond in het teken van leiderschap. Tijdens een praktische, leerzame avond konden ondernemers met elkaar sparren, van elkaar leren en vooral ook gezellig een drankje samen doen. Op deze avond werd de theorie & de praktijk van het leiderschap in het MKB besproken.

De conclusie bleek dat de grootste uitdaging voor de ondernemers is om met het bedrijf mee te groeien. Deze uitdaging gecombineerd met het type leiderschap te tonen waar het bedrijf in een nieuwe fase ook om vraagt. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak, een andere toon en vooral een andere manier van leiderschap geven.

De praktische presentaties van Rob Bierens & Ruud van Empel gaven een mooie inleiding aan de ondernemers van het leiderschap in het MKB. Vervolgens werden de ondernemers zelf aan het werk gezet met een interactieve workshop, waarin hen de spiegel werd voorgehouden en ze aan het denken werden gezet over hun eigen situatie. Tijdens deze workshop is het Greiner model gebruikt:

Het Greiner Model is een groeimodel dat inzicht geeft in de fasen die groeiende organisaties doorlopen. Greiner onderscheidt 5 verschillende fasen: creativiteit, leiderschap, delegeren, coördinatie en samenwerking. De overgang naar een volgende fase gaat samen met weerstand, ook wel crisisperiode genomen. Iedere fase vraagt namelijk om een andere manier van leidinggeven en organisatiecultuur. Door middel van het Greiner Model kan het management de juiste stijlen en structuren om problemen in een fase op te lossen en de organisatie te laten groeien.

Met een hapje en een drankje werd de avond succesvol afgesloten!