Wat kan je in jouw bedrijf doen tegen het coronavirus?

Veel MKB organisaties maken zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Sinds februari is het coronavirus ook gesignaleerd in Noord-Brabant, waardoor het virus steeds meer in de media wordt besproken. Maar hoe kan je als bedrijf op een gezonde en veilige manier omgaan met de gevolgen van het coronavirus?

Je kunt als ondernemer verschillende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zorg ervoor dat je werknemers goed geïnformeerd worden en indien nodig uw klanten, leveranciers en bezoekers. Benoem hiervoor één contactpersoon binnen je organisatie waar iedereen naar toe kan met vragen.

7 tips voor jouw bedrijf:

  1. Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek.
  2. Attendeer je personeel erop om regelmatig de handen te wassen met handzeep of desinfecterende gel. Hang mededelingen ter herinnering bij de ingang, lunchruimtes en toiletten.
  3. Maak regelmatig alle gebruiksvoorwerpen op kantoor schoon met alcohol doekjes. (zoals deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden, computermuizen en telefoons).
  4. Zet de vaatwasser op een hogere temperatuur om alle bacteriën te doden.
  5. Overweeg om het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd.
  6. Zorg voor een goede ventilatie. Het coronavirus kan niet verspreid worden via airconditioning, de druppels kunnen slechts twee meter overbruggen en zijn te zwaar om door de airconditioning opgezogen te worden.
  7. Maak voor de zekerheid een Google account aan. Google biedt het online platform G Suite gratis aan tot 1 juli 2020. Met dit programma heb je toegang tot Gmail, een Microsoft Office variant, videometing software en een online drive waar je al je bestanden kan opslaan. Wat het mogelijk maakt voor je medewerkers om gratis vanuit thuis te werken.

Op de website van MKB Nederland staat een uitgebreide pagina met adviezen, tips en van verschillende organisaties en instellingen. Voor werkgevers die hun medewerkers willen informeren over het coronavirus heeft MKB Nederland een duidelijke voorbeeldbrief opgesteld. Je kunt deze brief downloaden via de website.