Tijd voor een terugblik en een vooruitblik

2020 zit erop. Een jaar dat anders is verlopen dan iedereen had verwacht. Tijd voor een terugblik en een vooruitblik door Rob Bierens.  Hij verwacht een jaar van positieve energie en groei.

Terugblik

Rob kijkt ondanks alle coronaperikelen positief terug op vorig jaar. Dit heeft meerdere oorzaken. HKB is gegroeid in aantal adviseurs, qua productkwaliteit en als organisatie. ‘We hebben echt door kunnen investeren. Daarnaast groeiden we in omzet terwijl veel adviesbureaus het erg lastig hadden. Onze langdurige samenwerkingen met opdrachtgevers en de investeringen die we doen in deze relaties werden afgelopen jaar zeker beloond.’

Het succes zit hem in verschillende redenen. Het businessmodel dat HKB hanteert – kiezen voor langetermijnondersteuning in goede en mindere tijden – laat zien dat het bestand is tegen een stootje en een duurzame aanpak blijkt. Ook in een ‘rampjaar’ als 2020 leverde dit stabiliteit op. ‘Ons succes is ook terug te zien aan ons mooie klantbestand, dat zorgvuldig gekozen is.’ HKB werkt niet zomaar samen met elke ondernemer, maar met organisaties en ondernemers die uit hetzelfde hout gesneden zijn. Ondernemers die vooruit willen en die kansen durven te pakken. Hierdoor hebben de ondernemers waar HKB mee samenwerkt een goed ‘minder’ jaar gehad.

Visie

Voor Rob Bierens wordt 2021 een nieuwe fase, waar hij enorm naar uitkijkt. In 2020 stond Rob nog met één been in het opzetten van het franchiseconcept en met het andere been in advieswerkzaamheden. Het advieswerk doet hij met veel passie en energie, maar door de groei van de organisatie is het nodig dat hij zich meer gaat bezighouden met het uitbouwen van het franchiseconcept. ‘Ik kijk er écht naar uit om HKB Franchise verder uit te bouwen en zelfstandige bedrijfsadviseurs goed te begeleiden.’

Wat betreft HKB als organisatie is Rob duidelijk over zijn taken voor 2021: ‘de dingen die we doen nóg beter proberen te doen en uitbreiden.’ Het uitbreiden zal zitten in verschillende facetten. Er gaan nieuwe producten opgezet worden. Onlangs geïmplementeerde producten, zoals de financiële analysetool MKS, zullen verder worden uitgerold. Ook worden nieuwe waardevolle partnerships afgesloten. Tevens zal de uitbreiding betrekking hebben op het team. Er zullen nieuwe functies ontstaan. Rob is tevreden over de huidige kwaliteit van de processen, maar om deze te waarborgen bij de verwachte groei, zullen er nieuwe personeelsleden bijkomen. Naar verwachting zal dit zijn op het gebied van finance, HRM en juridisch, maar dit staat nog niet vast.

En voor ondernemers?

Voor de MKB-ondernemer zal het begin van 2021 wellicht nog relatief lastig zijn, maar op korte termijn zal er een positieve boost aan energie komen. Wanneer de vaccinaties op grote schaal starten zullen er positieve ontwikkelingen opkomen. MKB-ondernemers die weer aan groei durven te denken. Dit zal resulteren in een groei in de economie in kwartaal twee en drie.

Zijn we dan weer terug bij het oude normaal? Dit is lastig te voorspellen. Gaan de vierkante meters worden teruggebracht in de kantoorpanden van het MKB? Voor jou als MKB-ondernemer heeft het misschien een paar voordelen. Maar het personeel wil graag terug naar fysiek contact. Dat snakt naar de persoonlijke omgang onderling. Ook het managen en beheren van klantrelaties blijkt toch makkelijker in een face-to-face situatie.

Een groot aantal bedrijven met verouderde businessmodellen gaat het lastig krijgen als ze niet veranderen. In jaren van hoogconjunctuur vielen de problemen mee, maar deze bedrijven gaan het lastiger krijgen om klanten en de beste medewerkers te behouden. Op dit moment voelen die bedrijven dat nog niet zo. Ze hebben immers geld genoeg in kas om de onderliggende problemen te verbergen. Want door TOZO, TVL, NOW, het uitstel van loonheffing, vennootschapsbelasting en BTW zorgt de overheid ervoor dat veel MKB’ers voldoende cash hebben. In oktober 2020 lag het aantal faillissementen nog op het laagste peil in 20 jaar (PwC & Universiteit Leiden). Maar wat als deze steun stopt? Ondernemers zullen zich moeten aanpassen en innoveren.

HKB helpt jou als ondernemer om kansen te benutten.

Wil jij ook starten met kansen benutten? Neem dan contact met ons op.

  • Hoe heb je ons gevonden?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.