Strategie

Je doelen zijn bekend, maar hoe ga je die realiseren?

Het hebben van een visie en missie is belangrijk, maar om je missie te laten slagen heb je een strategie nodig, een (strijd)plan waarmee doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.

In het huidige bedrijfsklimaat is strategie een belangrijk onderdeel van een succesvolle bedrijfsvoering. Met een duidelijke strategie kan jouw bedrijf zich onderscheiden in de markt. In een organisatie met meerdere werknemers, zorgt een duidelijke strategie ervoor dat ‘de neuzen dezelfde kant in staan’ en dat iedereen aan hetzelfde doel werkt. Dit is erg belangrijk en wordt vaak onderschat: de strategie werkt alleen als deze wordt uitgedragen door heel de organisatie.

Hoe bouw je een goede strategie?

Je kunt een strategie bouwen door naar je concurrentie te kijken op de markten of de product-markt-combinatie(s) waarop je actief bent of wilt zijn. Dan baseer je de strategie op de zaken waar jouw organisatie echt goed in is en zich kan onderscheiden, ook wel je kerncompetenties. Vaak zijn dat intrinsieke waarden, zaken die op zich weinig met het huidige eindproduct of dienst te maken hebben. Je geeft je strategie zodanig vorm, dat je de concurrent kunt verslaan.

Een andere manier om je strategie te bouwen is om te zoeken naar een manier om zelf een markt te creëren en deze zonder concurrentie op te bouwen. Wat is er nog niet op de markt of wat is een latente behoefte van gebruikers en afnemers. Die latente behoefte kan er zijn zowel in producten als in diensten of een combinatie hiervan.

Wat gaat er vaak mis met een strategie?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw strategie geen slagingskans heeft.

  1. Als de plannen vaag zijn zorgen ze niet echt voor veranderingen en belanden ze in vaak in een bureaulade. (“We kunnen er niets mee…”)
  2. Als we niet echt durven te veranderen herzien we vaak de oude plannen en krijgen daarmee de bekende ‘oude wijn in nieuwe zakken’. (“maar nu gaan we het echt uitvoeren…”)
  3. Als we alleen denken in doelen en middelen en niet in concrete acties; we schaffen de middelen aan en hopen de doelen te behalen. (“daar hadden we toch iemand voor aangenomen…”)
  4. We houden niet altijd rekening met luiheid en dat veranderen moeilijk is met als gevolg dat we niet in beweging komen. Een ondernemer moet leiderschap tonen en tot actie overgaan. Voorop gaan in deze veranderingen.

Samen met jou hou ik rekening met de factoren die het uitvoeren van plannen in de weg staan. Welke zijn dat concreet in jouw bedrijf? Ben je dat misschien zelf? En wat is er voor nodig om een klimaat te creëren waarin plannen echt tot actie leiden.

Meer weten?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op.

  • Hoe heb je ons gevonden?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.