Kan ik het faillissement van jouw bedrijf voorspellen?

We gaan een mooie zomer tegemoet, zowel qua weer als op economisch vlak. Tenminste, zo ziet het er op dit moment uit. Of zou het weer snel omslaan en lopen we met de economie hetzelfde risico? Welk bedrijf is dadelijk als eerste slachtoffer van een nieuwe recessie? Het is aangetoond dat je met het Altman Z-score model faillissementen van grotere bedrijven kan voorspellen. Ik heb in de afgelopen periode onderzoek gedaan of het Altman Z-score model ook voor het MKB bruikbaar is. Uit mijn onderzoek bleek dat dat niet helemaal zo is. De resultaten laten zien dat één jaar voor faillissement ongeveer 70% van de (bijna failliete) bedrijven correct wordt voorspeld door het model.

Ik denk dat ik een beter voorspellend model kan laten zien. Daarom ben ik bezig om het ZL-score model te ontwikkelen. In het ZL-score model neem ik verhoudingen mee die in veel bedrijven spelen, met name in het Nederlandse MKB. Ik wil graag de komende maanden bedrijven gaan testen op dit model en nodig daarom ondernemers uit om de vraag te beantwoorden: kan ik het faillissement van jouw bedrijf voorspellen? Of is jouw bedrijf financieel en operationeel solide? Ik daag je uit!

Wil je meer weten over het onderzoek of wil je onderdeel uitmaken van mijn testset? Stuur een mailtje naar: l.trommelen@hkb-advies.nl