Hoe kan je de motivatie van je personeel stimuleren?

Er is niemand die zal beweren dat een passievolle ondernemer niet tot op het bot gemotiveerd is. Het is normaal dat personeel met diverse functies binnen een organisatie in verschillende mate gemotiveerd zijn. Als ondernemer heb je wel invloed op de motivatie van je personeel.

Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen en afmaken van een taak. Of nog ruimer: dat je aanzet tot een bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Dit verklaart de verschillende mate van motivatie tussen jou als ondernemer en je medewerkers. Het doel dat beide voor ogen hebben is namelijk anders.

Soorten motivatie

Ben je als ondernemer wel eens aan het worstelen met de drive van je personeel? Als ondernemer ben je in de wieg gelegd om doelen te bereiken en alles opzij te zetten om dat doel ook te behalen. Jouw persoonlijke doelstellingen zijn dan ook (in)direct verbonden aan die van de organisatie. Medewerkers zijn op een andere manier gemotiveerd om jouw doel te halen. Medewerkers leveren een grote bijdrage aan het behalen van jouw ondernemingsdoelstellingen, maar hebben hiernaast ook eigen (persoonlijke)doelen. Ze willen zich ontwikkelen als persoon en zorgen dat hun werkzaamheden verbeteren. Dat is (deels) een ander uitgangspunt.

Wat je aandacht geeft..

Het is aan jou om te bepalen wat het gewenste niveau van motivatie van je personeel is. Het kan een uitdaging zijn om dit niveau ook te bewerkstelligen, maar je kan de motivatie van personeel in ieder geval wel stimuleren. Aandacht en energie geven is hiervoor benodigd. Doe je dit, dan stijgt de onderneming aanzienlijk in waarde. Ontbreekt het hieraan, dan wordt er inbreuk gemaakt op het menselijk kapitaal.

Het gaat erom dat je de mensen de juiste dingen laat doen. En dat jij de goede dingen voor je medewerkers doet. Je zult zien dat dit de motivatie van je personeel ten goede komt. Zo zie je dat motivatie en je eigen leiderschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat je de oorzaak van de problematiek rond de motivatie van je personeel in de verkeerde hoek hebt gezocht. Bij hen en niet bij jezelf. Leiderschap en motivatie zijn thema’s die terugkomen in ons Actieplan voor Succesvol Ondernemen. Hier besteden we aandacht aan je eigen leiderschap en zorgen we er samen voor dat je personeel gaat opereren vanuit hun kracht. Want wat je aandacht geeft, groeit!

 

 

Wil je meer weten over het motiveren van je personeel?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op.

  • Hoe heb je ons gevonden?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.