HKB onderzoekt: Doe je het voor jezelf of voor de buurman?

‘‘SWOT Analyse, Six Sigma, Lean, Balanced Scorecard’. Een kleine greep uit het repertoire (management)technieken waarmee je dagelijks wordt bekogeld. Christiaan van HKB deed onderzoek naar de houding van ondernemers bij het implementeren van een techniek: Hoe ga je dat doen? En misschien nog wel belangrijker: Waarom ga je dit doen?

Namens HKB heeft Christiaan van Bruchem in 2018 onderzoek gedaan naar het gedrag van ondernemers en hoe zij populaire managementtechnieken inzetten in het MKB. Hij onderzocht of de slagingskans van de implementatie van een managementtechniek verandert wanneer de ondernemer niet uit eigen initiatief een managementtechniek implementeert. Voor dit onderzoek heeft Christiaan bij een groot aantal MKB bedrijven in de regio Eindhoven een aantal van deze trajecten geanalyseerd.

Christiaan toonde met zijn onderzoek aan dat implementatietrajecten waarbij de ondernemer zelf het leiderschap van zo’n traject op zich neemt, een hogere slagingskans heeft. Wanneer de ondernemer de implementatie uit handen geeft, of enkel implementeert omdat andere ondernemingen het zo doen, een aanzienlijk lagere slagingskans hebben dan trajecten die gedreven worden door de hang naar het succesvoller maken van processen of de onderneming. In tegenstelling tot ondernemers die vooral geïnteresseerd zijn in prestatieverbeteringen, zijn de ondernemers die het aan iemand anders overlaten minder gedreven om zich echt te verdiepen in de techniek.

Daarmee toonde Christiaan aan hoe groot het belang is van het leiderschap van een ondernemer bij het implementeren van (management)techniek zoals Balanced Scorecards, Lean management of QRM. Met dit onderzoek is Christiaan afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een 8,5 voor zijn scriptie!

Ben jij die ondernemer die gelooft dat zijn onderneming echt een verbeter stap kan zetten door met managementtechnieken aan de slag te gaan? De leider die dat ook op zich neemt? Maar kun je er wel wat hulp bij gebruiken? De adviseurs van HKB zijn in staat om complexe managementtechnieken eenvoudig uit te leggen, en jou en je medewerkers mee te nemen in het traject. Wij helpen en adviseren jou om jouw bedrijf succesvoller te maken.