Boeien – Binden – Belonen: Hoe motiveer je jouw medewerkers?

Veel ondernemers worstelen met de vraag: Hoe kunnen we onze talenten op de goede manier motiveren en behouden voor het bedrijf? Is een (extra) financiële beloning wel de manier om talent aan te trekken, te binden en te motiveren?

Dit thema stond dinsdag 26 november centraal tijdens het HKB Ondernemerscafé. Hoe kun je verder gaan dan een standaard bonusregeling of een goed salaris. Samen met ondernemers zochten we naar manieren om talenten duurzaam te verbinden met het bedrijf. Om medewerkers mee te laten groeien en er voor te zorgen dat ze zich meer identificeren met het bedrijf.

In een open gesprek, waarbij HKB bedrijfsadviseur Rob Kimpen gespreksleider was en Jack van den Heuvel, mededirecteur Stalufor, zijn visie op dit onderwerp gaf, vertelde Jack zijn eerste ervaring met werknemersparticipatie. Jack van den Heuvel en Theo van Rooij hebben drie jaar geleden de eerste stappen gezet naar een duurzame verbinding met twee personeelsleden in de vorm van aandelen. De motivatie hiervoor was een effect op de lange termijn te creëren en geen korte prikkel in de vorm van een financiële bijdrage. Geld is tenslotte betrekkelijk voor werknemers en bonussen hebben vaak slechts een positief effect op korte termijn.

Succesfactoren HKB Ondernemerescafé

Vanuit de praktijkervaring van de ondernemer werd er een vertaalslag gemaakt naar de theorie. Pascale Nieuwland, directeur SNPI en auteur van het boek “Iedereen aandeelhouder”, deelde haar kennis en bevindingen. SNPI is het kennisinstituut op het gebied van medewerkersparticipatie dat al 25 jaar geheel onafhankelijk, zonder winstoogmerk organisaties ondersteunt bij het opzetten van medewerker participatieregelingen.

Het laatste onderdeel van de avond bestand uit een interactieve workshop waarbij de aanwezige ondernemers in drie groepen gezamenlijk de voor- en nadelen van alle vormen van werknemersparticipatie onder de loep namen. En hoe dit geïmplementeerd kan worden binnen ieders eigen onderneming.

Tijdens de afsluitende netwerkborrel was er ruimte voor alle ondernemers om elkaar te leren kennen en verder met elkaar in discussie te gaan over de verschillende mogelijkheden binnen het MKB. Kortom, een praktische avond waar ondernemers Met en van elkaar geleerd hebben.

Link interview Rob Kimpen en Jack van den Heuvel

Wil je meer informatie over het HKB Ondernemerscafé? Op de hoogte blijven van meer ontwikkelingen? Of extra informatie over dit thema? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

  • Hoe heb je ons gevonden?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.