Het leiderschapsverhaal van Koen van Hout

Wie is Koen van Hout (eigenaar Orbis)?

Koen is 34 jaar oud en is 12 jaar geleden, direct na zijn studie, gestart met Orbis. In de eerste 8 jaar heeft hij samen met een compagnon gewerkt. Daarna is hij zelfstandig verder gegaan en kende het bedrijf een flinke groei. In 3 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een team van 8 collega’s; en half oktober start nummer negen.

Wat doet Orbis?

Orbis houdt zich bezig met natuur-, landschap- en klimaatadaptatieprojecten  voor organisaties, zoals bijvoorbeeld gemeenten, provincie, waterschappen & Brabants Landschap. Orbis zet de beleidsplannen voor deze organisaties om in concrete projecten en zit daarbij op de scheidingslijn tussen het beleid en uitvoering.

Logo Orbis

Hoe geef je leiding aan jouw bedrijf?

“Afgelopen jaren is er veel veranderd binnen Orbis. Tot 1,5 jaar geleden deed ik alles zelf, van de administratie tot personeelszaken. Hierdoor was ik alléén maar bezig met het werk in mijn bedrijf i.p.v. werken aan mijn bedrijf, waardoor een volgende stap niet mogelijk was. Toen heb ik één van mijn collega’s als locatiemanager aangesteld en zo is er structuur binnen de organisatie ontstaan. Ik deed niet alles meer zelf en ik kreeg weer tijd om aan mijn bedrijf te werken. Nu ben ik bezig met het nadenken over de cultuur, structuur en groei van het bedrijf. Er zijn zelfs al plannen voor een 2e vestiging!”

Waar ben je de afgelopen tijd tegenaan gelopen m.b.t. leiderschap?

“Wanneer je alles zelf wilt doen, dan loop je al snel vast in je eigen werkwijze. Uit handen geven ging zeker niet vanzelf. Het was een proces, waar ik iedere dag de vruchten van plukt. Orbis groeit en gaat steeds sneller iedere dag.”

Ben je benieuwd naar zijn verhaal? Meld je dan aan voor het HKB Ondernemerscafé op maandag 23 september in Oirschot.