Het afschaffen van de dividendbelasting

Het afschaffen van de dividendbelasting is al het gehele jaar het belangrijkste onderwerp in den Haag. En ook bij de presentatie van de Miljoenennota lijkt het weer het belangrijkste punt te zijn dat ter discussie staat, het lijkt de Nederlandse staat namelijk 2 miljard euro te gaan kosten.

Een veelgehoorde fout over de afschaffing van de dividendbelasting dat dit een cadeautje is voor ondernemers en beleggers, aangezien dit  belasting zou schelen over het dividend dat wordt uitgekeerd over de winst die jouw bedrijf maakt. Of dat je geen belasting meer hoeft te betalen over het dividend dat wordt uitgekeerd over jouw beleggingen. Dit is namelijk al zo, ingehouden dividendbelasting wordt namelijk verrekend bij je aangifte over de inkomstenbelasting.

De enige die voordeel hebben van het afschaffen van dividendbelasting, zijn buitenlandse investeerders, die daardoor enkel in hun eigen land mogelijk dividendbelasting betalen. Kortom: wij merken er niets van. Sterker nog, een andere maatregel kan ervoor zorgen dat de Nederlandse MKB ondernemers de rekening hiervoor betalen, zie daarvoor: Belastingheffing over Schuld DGA.